Nâzım Hikmet ve Sömürgecilik Karsıtlıgının Poetikası
Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü'nde sevgili hocam Hilmi Yavuz'un ve merhum Talât Halman'ın danışmanlığında yazdığım yüksek lisans tezim Nâzım Hikmet ve Sömürgecilik Karşıtlığının Poetikası başlığıyla 2009 yılında Phoenix Yayınları tarafından yayımlandı. (Kitaba, DR, Kitapyurdu ve Idefix'ten ulaşabilirsiniz.)
Nâzım Hikmet ve Sömürgecilik Karşıtlığının Poetikası ile, Nâzım Hikmet'in Jokond ile Sİ-YA-U, Benerci Kendini Niçin Öldürdü? ve Taranta-Babu'ya Mektuplar adlı kitaplarına, tür, biçim ve içerik ilişkisi temelli yeni bir okuma modeli önermeye çalıştım. Kuramsal arka planını Nâzım Hikmet'in çağdaşı Soyvet kuramcı Mikhail Bakhtin'in "roman" ve "romanlaşma" hakkındaki görüşlerinin oluşturduğu bu kitaptaki temel iddiam, Nâzım Hikmet'in söz konusu kitaplarında şiirin romanlaştığı ve bunun da, kitapların ortak izleği olan sömürgecilik karşıtlığının tarihsel maddeci bir perspektifle sunulmasını sağladığıdır. Bana göre, Nâzım Hikmet'in bu şiirlerinin romanlaşarak "çok seslileşmesi", sömürgeci üst sınıflar ile doğal işçi sınıfı addedilen sömürge halkları arasındaki sınıfsal çatışmanın temsilini olanaklı kılmış, yine romanlaşma ile ilintili olan "mizah" da bu çatışmanın sembolik düzlemde bir devrimle sonuçlanmasını beraberinde getirmiştir.
Nâzım Hikmet ve Sömürgecilik Karşıtlığının Poetikası başlıklı kitabımın sunuşunu, bu kitapta ve bende çok emeği olan sevgili hocam ve tez danışmanım Hilmi Yavuz kaleme aldı.
Ayrıca sevgili arkadaşım, çok değerli şair Nilay Özer, Radikal Kitap için kitabıma dair bir inceleme yazısı yazdı.
Bu kitap çalışmamla, Nâzım'ı Yazanlar projesi kapsamında, doğumunun 115. yılında Nâzım'ı yazan 121 ismin arasına dâhil edildim. Nâzım'ı Yazanlar Projesi, Bursa Nilüfer Belediyesi, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi ve İş Bankası Kültür Yayınları'nın işbirliğiyle gerçekleşti. Çalışma sonucunda benim de içerisinde yer aldığım bir sergi ve kitap ortaya çıktı.




