top of page
Öne Çıkan Yazılar

Deluge Ark(ive)

  • Nigel Helyer
  • 31 Eki 2017
  • 2 dakikada okunur

* Bu blog yazısı, Deluge Ark(ive) (Nuh'un Gemisi Arşivi) sergi ve kitap projesine 17 minyatürümle dahil olmaktan onur duyduğum Avustralyalı ses-heykeltraşı ve yazar Nigel Helyer'in bu proje hakkındaki yazısının tercümesidir. Yazının aslına şu adresten ulaşılabilir.

Bu yazı, Deluge Ark(ive) adını verdiğim sergi, kitap tanıtım toplantısı ve performans etkinliği hakkında bir ön bilgilendirmedir. Sergi, 16 Kasım-16 Aralık 2017 tarihlerinde Tazmanya'da bulunan Moonah Sanat Merkezi'nde izlenebilir.

Bu projenin ortaya çıkış oldukça ilginç bir şekilde oldu. Bundan üç sene kadar önce Sabancı Üniversitesi'nde misafir sanatçı ve öğretim üyesi olarak bulundum. Bu ziyaretteki amacım, tarih öncesi dönemde Karadeniz'de gerçekleşerek su seviyesini 147 metre yükselten ve Boğaz'ın sularına doğru taşan tufanla ilgili araştırma yapmak ve bu araştırma sonucunda bir eser ortaya koymak ve bu eseri sergilemekti.

Fakat ne talihsizliktir ki, seyahat planlarım hareketlerimi büyük ölçüde sınırlandıran ve tarih öncesinde yaşayacağım maceraya dair beslediğim bütün umutları söndüren bir hastalık nedeniyle suya düştü. Buna karşın, tufan konulu anlatılara olan hayranlığım beni bu projeyi yeniden şekillendirerek hayali, kurmaca-eleştirel bir metne dönüştürmeye sevk etti. Bu metne bağlı olarak da Deluge Ark(ive) adını verdiğim sergiyi oluşturan altı adet yeni ses-heykeli yapacaktım.

The Deluge Ark(ive) - sergi notları

Bundan on üç bin yıl önce atalarımız büyük bir felakete tanık oldular. Buzlar erimeye, okyanuslar yükselmeye ve kara içlerine doğru ilerlemeye başladı. Bu tufan, insan bilincinin mit-anı oluşturma kabiliyetini de harekete geçiren büyük bir çevresel felaketti.

Kanımız ve göz yaşlarımız okyanus gibi tuzludur. Bu ise, yeryüzünde yaşamın kaynağının bir hatırlatıcısı ve aynı zamanda da esenliğimizi uçsuz bucaksız ve kayıtsız anamızla paylaştığımıza dair bir ikazdır.

Deluge Ark(ive) sergisinde, yukarıda sözü edilen konuya dair anlatılar, sanatçının denizin derinliklerinde bulunan köklerimizle aramızdaki hayati ilişkiyi sorgulamak için yazdığı bir novelladan ilham alan bir dizi ses-heykeli olarak yer alacak.

Sergi kapsamında ayrıca, Deniz ve Antarktika Çalışmaları Enstitüsü'nde görev yapan bilim insanlarıyla sürdürdüğüz işbirliği temelinde oluşturulan bir performans etkinliği gerçekleştirilecek. Bu etkinlikte, söz konusu enstitüye mensup meslektaşlarımın Antarktika'da güney deniz fillerinin muazzam buz altı dalışlarını belgelerken topladığı biyo-günlük (bio-logging) verilerinden hareketle üretilen besteler yer alacak.

Etkinlikte Sisongke Korosu, kalp atışları, nefes sesleri ve okyanus ölçümlerinden hareketle oluşturulan besteleri yorumlayacak.

17 Kasım 2017 akşamı yapılacak olan bu etkinlikte 30 notalı müzik kutularından oluşan bir kuartet için yine deniz altından elde edilen veriler temel alınarak yazılmış bir beste de seslendirilecek. Bunun yanı sıra etkinlikte Antarktika veri dizilerinden hareketle daha önce yapılmış olan caz müzik yorumlarını konu eden kısa bir işitsel-görsel belgesele de yer verilecek.

Deluge Ark(ive) enstallasyon audio-miksleri için:

https://soundcloud.com/drsonique

Comments


Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Yeni Yazılar
Etiketler
Beni Takip Edin
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Classic
  • YouTube Social  Icon

© 2017 Öykü Terzioğlu Özer. 

bottom of page