top of page
Öne Çıkan Yazılar

Özel Yetenekli Çocukların Hayalleri Minyatürle Bulustu

  • Yasemin Kalyoncuoğlu (AA)
  • 25 Kas 2017
  • 3 dakikada okunur

Milli Eğitim Bakanlığının, Türkiye genelindeki Bilim ve Sanat merkezlerinde eğitim gören özel yetenekli çocukların yazdığı masal, deneme, şiir ve öykülerden oluşan 90 çalışma, çağdaş minyatürle zenginleştirilerek kitap haline getirildi.

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) Türkiye genelindeki Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) eğitim gören özel yetenekli çocukların yazdığı masal, deneme, şiir ve öykülerinden oluşan, 90 çalışma, çağdaş minyatürle zenginleştirilerek, "Güneşin Bahçesinde Binbir Renk" isimli kitap haline getirildi.

Türkiye'de son 10 yılda giderek sayıları artan ve özel yetenekli çocukların gelişimine katkı sunan BİLSEM'de yeni bir çalışmaya imza atıldı.

BİLSEM'lerde eğitim alan 7 bin çocuğun çalışması arasından masal, deneme, öykü ve şiir türlerinin yer aldığı 90 eser, çağdaş minyatürle buluştu.

AA muhabirine kitap hakkında bilgi veren Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü ve aynı zamanda kitabın genel yayın yönetmeni olan Celil Güngör, öğrencilerin, bilim, sanat ve edebiyat alanındaki yaratıcılık ve özgürlüklerini ortaya çıkarmayı amaçlayan çalışmanın, ülke çapındaki Bilim ve Sanat Merkezlerine devam eden öğrencilerin metinlerinden seçildiğini söyledi.

"Şiir, öykü, masal ve deneme alanlarındaki bu edebi metinler ilk, orta ve lise düzeylerindeki öğrencilerimizin olgunlaşan duygu, düşünce, hayal gücü ve yeteneklerin özgün bir yansımasıdır." ifadesini kullanan Güngör, bu gençlerin geleceğin edebiyat dünyasında kendilerine yer bulmakta güçlük çekmeyeceklerini belirtti.

"Türkçeyi güzel kullanan, kelimelerle düşüncelerini berrak biçimde ifade eden, duyguları ile gözlemlerini dengeleyebilen özel yetenekli öğrencilerimizin bu ürünleri, bizleri heyecanlandırmıştır ve umutlandırmıştır." şeklinde konuşan Güngör, her yıl bu gençlerin üzerine titreyerek, büyütüp geliştireceklerini dile getirdi.

Kitabın minyatürlerini çizen minyatür sanatçısı ve çevirmen Öykü Terzioğlu Özer, minyatürün çocuk kitaplarında yer almasının çocukların kişisel gelişimi açısından önemli olduğunun altını çizdi. Özer, çocuk resimleriyle minyatür arasında önemli benzerlikler olduğuna dikkati çekerek, çocuk kitaplarının resimlenmesinde minyatürün renk ve karakter bakımından ideal bir sanat olduğuna işaret etti.

Çocukların 12 yaşına kadar içlerinden gelen tüm duygularla doğal bir şekilde resim yaptıklarını, bu yaştan sonra ise fotoğraftakine benzer bir gerçekçilik beklentisinin çocuklara yüklendiğini vurgulayan Özer, şunları söyledi:

"Çocuklar bunu yapamadıkları için resim yapmaktan soğuyorlar ve vazgeçiyorlar. Aslında çocukların minyatürlerle buluşması, 'Bakın siz gerçekçi bir şekilde resim yapmak zoruna değilsiniz. Sizin çocuk ruhunuzla yaptığınız bir şeyi, koca koca nakkaşlar sanat olarak yapıyorlar.' düşüncesini çocuklara vermiş oluyor."

Özer, minyatürün çocuk kitaplarında kullanılmasının geçmişte az sayıda benzer örnekleri olduğuna ve bu minyatürlerde çocuk dilinin yeteri kadar aktarılmadığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Çocuklar ne kadar görsel malzemeyle karşılaşırlarsa dünyaları da o kadar genişler. Farklı farklı resimli kitaplarla karşılaşmaları, hayal güçleri için önemli. Minyatür, kendi coğrafyalarına dair beğeni geliştirmeleri açısından önemli. Çocuk kitaplarının minyatürle buluşması, çocukların Rönesans sonrasında Batı'ya, modernleşen ve Batılılaşan coğrafyalara egemen olan resim anlayışıyla tanışmasına ve görsel yeteneklerinin artmasına katkı sunacaktır."

- "Çocukların çalışmaları yetişkinlerin hayal gücünü geçebilir"

Osmanlı'dan günümüze minyatürün, kitap resimlenmesinde önemli bir yeri olduğunun altını çizen Özer, nakkaşların yazılı anlatımı okuduktan sonra kitaptaki boş sayfaya anladıklarını resimle anlattıklarını, kendisinin de çalışmayı yapabilmek için çocukların tüm metinlerini okuduğunu ve titiz bir program yürüttüklerini kaydetti.

Kitapta klasik minyatür tekniklerini elinde yaptığını, ama bilgisayar teknolojisinden de yararlanarak hız kazandığını aktaran Özer, çalışmaya ilişkin şunları anlattı:

"Bu çalışmada 90 çocuğun yazdığı metinler, birçok yetişkini edebi açıdan, hayal gücü açısından geçebilecek düzeyde metinler. Ben çok etkilendim, öğrencilerin masallarını, denemelerini, şiir ve öykülerini okurken. Hatta çocuklardan geri bildirimler aldım. Benim hayal kurduğum şekilde resmetmişsiniz diye."

- Minyatürler dijital ortamda

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığınca hazırlanan kitabın Genel Yayın Yönetmenliğini Genel Müdür Celil Güngör, editörlüğünü ise Daire Başkanı Turgut Bağrıaçık üstlendi.

Kitapta son teknolojiyle en canlı renklerin kullanıldığı minyatürler, içeriği zenginleştirecek şekilde sunuldu.

Öğrencilerin hayal güçlerinin ürünü olan şiir, öykü, deneme ve masallar, genel müdürlüğün internet sayfasından okuyucunun erişimine sunuldu.

AA

Comentários


Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Yeni Yazılar
Etiketler
Beni Takip Edin
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Classic
  • YouTube Social  Icon

© 2017 Öykü Terzioğlu Özer. 

bottom of page